6/23/2018

Srbija – Švajcarska / kazneni udarac


Jako teško je bilo naći video koji iz nekoliko kamera pokazuje čitavu situaciju koja se desila u kaznenom prostoru Švajcarske. 

https://www.clippituser.tv/c/zkekww

Incident koji se desio bih podijelio u dva dijela, dozvoljenu borbu za poziciju i prekršaj. U prve 3 sekunde videa jasno se vidi kako dvojica odbrambenih igrača Švajcarske u isto vrijeme u svom kaznenom prostoru sprečavaju kretanje napadača Srbije povlačenjem. Nakon toga se vidi i napadačev pokret oslanjanja na protivnike u pokušaju da dođe do lopte. Po meni, ova dva dešavanja se mogu podvući pod međusobno povlačenje – borbu za poziciju.

U drugom dijelu incidenta lopta bez ikakve sumnje ide napadaču na glavu (ovaj video to ne pokazuje), a napadač pokušava da skoči i igra loptu. U tome ga rvačkim zahvatom i obaranjem na tlo sprečava odbrambeni fudbaler, što je ključni trenutak čitave situacije.

Mislim da je sudija pogrešio, prije svega jer nije dosudio kazneni udarac i samim tim odbrambenom igraču Švajcarske nije pokazao žuti karton, ali i zato što je dosudio prekršaj napadača.

Takođe, neshvatljivo je da sudija Brich u ovakvoj situaciji i na ovakvom takmičenju, nije tražio pomoć VAR-a što pokazuje određene karakterne osobine koje sudija na njegovom nivou ne smije da ima – nadobudnost, prepotentnost, tvrdoglavost... VAR je uveden upravo da bi se izbjegle ključne greške sudija na utakmicama, što je ova upravo bila, i da bi se, bez obzira na prvo-donešenu odluku, donijela ispravna odluka, pa taman to značilo i mijenjanje te prvo-donešene odluke.

Na kraju, očekivao sam da sudija Brich-ovog kalibra pokaže više hrabrosti i dozvoli čvršću, a samim tim i tečnu igru u kojoj bi sigurno vidjeli još više interesantnih i dopadljivih poteza i akcija. Ovako, čestim prekidima je igru sjeckao, pa bih rekao da je podlegao atmosferi medijskog prepucavanja igrača Srbije i Švajcarske i svega onoga sto nema veze sa fudbalom, te da se nije dovoljno dobro pripremio za utakmicu.

Нема коментара:

Постави коментар