7/03/2018

Kazneni udarac Hrvatska – Danska


U osmini finala SP u Rusiji sastali su se Hrvatska i Danska, a dalje je, nakon uspješnijeg izvođenja kaznenih udaraca za dobijanje pobjednika, prošla reprezentacija Hrvatske. 
Iz ugla suđenja, najinteresantniji detalj je bio dosuđeni kazneni udarac za reprezentaciju Hrvatske u 117. minutu utakmice. Napadač Hrvatske Rebić je izašao sam ispred vratara, zaobišao ga, a onda je na njega, sa leđa startovao odbrambeni igrač Danske i napravio prekršaj. Odlični i pomalo teatralni sudija Pitana je ispravno dosudio kazneni udarac, ali je interesantno da se za disciplinsku mjeru za ovaj start, opredjelio za žuti karton. Mišljenja sam da je i ova odluka sudije ispravna. Zašto?

Pravila fudbalske igre kažu slijedeće: Kada odbrambeni igrač prekršajem u svom kaznenom prostoru spreči očitu priliku za postizanje pogotka i sudija dosudi kazneni udarac, počiniocu treba pokazati žuti karton ako je prekršaj napravljen u pokušaju da se igra lopta. Sprečavanje očite prilike za postizanje pogotka u svim ostalim slučajevima kada počinilac nije u mogućnosti igrati loptu (povlačenje, guranje, saplitanje, itd.) sudija mora okarakterisati kao prekršaj za isključenje.

Na videu se na 01:15 vide jasan pokušaj i namjera odbrambenog igrača da igra loptu u čemu je skoro i uspio. Ovakva ispravna odluka dodatno dobija na težini jer pokazuje fokusiranost i iskustvo sudije na dešavanje na samom kraju produžetaka, ali i na spremnost na konsultacije sa ostatkom sudijskog tima, čime prije svega mislim na tim za video pomoć.

https://www.youtube.com/watch?v=5_iIW2DZ8nc&t=67s

Нема коментара:

Постави коментар