6/21/2018

Nekoliko situacija sa utakmice Rusija - Egipat


1.      Ono što vidim je borba, tj. međusobno guranje/potezanje dvojice protivničkih igrača, za poziciju u kaznenom prostoru Egipta. Mislim da sudija nije trebao zaustavljati igru jer su u ovoj borbi za poziciju, obojica igrača učestvovala na jednak način, u isto vrijeme i jednakim intenzitetom.
Za razliku od opisane u narednoj situaciji sudija ispravno nije zaustavio igru zbog jako slične situacije

2.     Dobro pozicioniranje sudije podrazumijeva dobra ugao gledanja, optimalnu blizinu dešavanju i čitanje igre, u ovom konkretnom slučaju, izbjegavanje putanje lopte prilkom šuta na vrata. Sudija je bio relativno dobro pozicioniran u početku napada Rusije i njegovom razvoju preko desne strane, ali je prilikom promjene smjera napada morao pretpostaviti da će igrač Rusije šutirati iz pozicije u kojoj se nalazio, te je morao naći načina da izađe iz linije šuta. Time što je zasmetao prilikom šuta, nije samo sprečio eventualno ozbiljno ugrožavanje vrata Egipta, tj. pogodak, već je time i započeo obećavajući napad Egipta (kontranapad).

3.      Razumijevanje prednosti je važan elemenat suđenja koji doprinosi tečnosti igre, a njena ispravna primjena nam pokazuje koncentraciju sudije, njegovo razumijevanje obećavajućeg napada i čitanja igre. U ovoj situaciji, sudija nije trebao zaustavljati napad ne zbog toga što je postajala mogućnost obećavajućeg napada (3 napadača Egipta protiv 7 odbrambenih igrača Rusije, na udaljenosti 70m od vrata Rusije) već zbog toga što bi doprinjeo tečnosti igre obzirom da igrača koji je dobio loptu niko nije napadao.

4.      VAR se još jednom pokazao kao izuzetan instrument za donošenje ispravne odluke. Ipak, čini mi se da je i ovdje sudija pokazao sklonost lošem pozicioniranju jer je ovaj napad morao pratiti sa pozicije više lijevo od one u kojoj se nalazio, što bi mu zasigurno dalo bolji ugao gledanja, a samim tim i veću mogućnost donošenja ispravne odluke.
Takođe, u ovakvim situacijama se od sudije pomoćnika očekuje da da svoje mišljenje o mjestu gdje se prekršaj desio/završio.





1 коментар:

  1. Well, Thanks for sharing such a informative content with us. This is great post.
    https://www.bharattaxi.com

    ОдговориИзбриши