9/29/2017

Detalji sa utakmice UCL Borussia Dortmund - Real Madrid

Odigrana je utakmica 2. kola grupne faze grupe H, UEFA Lige šampiona, između Borussia Dortmund I Real Madrid, a sudija utakmice je bio Bjorn Kuipers, UEFA sudija elite kategorije. Generalno, sudija Kuipers je potvrdio zašto se nalazi u elitnoj grupi sudija I svojom lakoćom kretanja, postavljanja, čitanja igre, komunikacije sa igračima, upravljanja igračima, saradnje unutar sudijskog tima, identifikacije prekršaja… Ipak, na utakmici se desilo par interesantnih situacija koje ću ovdje iznijeti:

13’ – igranje rukom Sergio Ramos,  https://vimeo.com/235641698
Mišljenja sam da je sudija pogrešio i da se radi o igranju lopte rukom koja nije bila u prirodnom položaju, te da je sudija trebao dosuditi kazneni udarac. Obzirom da lopta ne ide u vrata, dakle da se ne sprečava pogodak, te da ne postoji mogućnost da loptom igra drugi napadač, nije potrebno izreći disciplinski mjeru.

28’ – prekršaj za opomenu/žuti karton Baleu, https://vimeo.com/235642665
Jasno se vidi vazdušni duel napadača I odbrambenog igrača u kojem napadač koristi ispruženu ruku kojom ostvaruje kontakt sa ramenom odbrambenog igrača. Mislim da je sudija pogrešio I da nije trebao opomenuti napadače jer se ovaj start ne može podvesti pod nedozvoljeno korišćenje ruku. U slučaju da je napadač koristio lakat s namjerom da udari protivnika, bez obzira u koji dio tijela, opomena bi bila više nego primjerena, ali u ovom slučaju, radi se o sasvim uobičajenom kontaktu I prekršaju igrača u borbi za loptu.

39’ – U samo jednoj akciji Kuipers je pokazao puno elemenata koji ga svrstavaju u elite grupu sudija: čitanje igre, brza reakcija, sprint, pravac kretanja, oprez, upravljanje igračima, govor tijela, autoritet…  https://vimeo.com/235646730
Kuipers je vidio prekršaj  I prirodu prekršaja nad napadačem br. 20 koji je bio daleko od lopte, ali je sačekao da vidi razvoj napada I rezultat centaršuta. Obzirom da razvoj akcije nije tekao u korist napadajuće ekipe, zaustavio je igru, dosudio direktan Slobodan udarac, a odbrambenom igraču dodijelio opomenu. Nije tolerisao ni nesportsko ponašanje igrača Reala , Modrića, koji je demonstrativno odmjeravao udaljenost živog zida od mjesta izvođenja direktnog slobodnog udarca, te ga je ispravno opomenuo.

68’ – mogući prekršaj nad Baleom u kaznenom prostoru Borussia Dortmunda, https://vimeo.com/235643619
Napadač ima loptu pod kontrolom I dolazi na sam rub kaznenog prostora. Odbrambeni igrač startuje s leđa I igra loptu jedva je dotičući, a nakon toga, nemajući kontrolu nad svojim tijelom, na poprečnoj liniji kaznenog prostora, drugom, povijenom nogom, staje na protivnikovo stopalo, sapliće ga I sprečava njegovo dalje kretanje. Mišljenja sam da se radi o prekršaju za koji je sudija trebao pokazati kazneni udarac, ali pravilnu procjenu mu je otežao I sam napadač pre-naglašavajući kontakt, pa sve skupa izgleda kao da je u pitanju simuliranje. Razmišljanje da je prilikom starta, odbrambeni igrač prvo igrao loptu, ga ne amnestira od kažnjavanja naknadnog nedozvoljenog kontakta. 



1 коментар:

  1. Поштовани,одлична анализа, примјетио бих да уз казнени ударац над Бејлом иде и искључење.
    Спортски поздрав

    ОдговориИзбриши