10/03/2017

Kazneni udarac - saradnja sudijskog tima

Na prvenstvenoj utakmici Primere,  između ekipa Athletic Bilbao – Athletico Madrid, imali smo priliku vidjeti koliko su u procesu donošenja ispravnih odluka važni koncentracija sudijskog tima na dešavanja na terenu za igru, saradnja unutar tima, te hrabrost i stepen povjerenja koje sudije imaju jedni prema drugima. 

Video se nalazi na   https://www.youtube.com/watch?v=jxYvHL0f0qg&app=desktop , a pomenuta situacija na 01'08“

Naime, prilikom jedne jako osjetljive situacije koja se odigrala u blizini kaznenog prostora Athletico Madrida, sudija utakmice je bio poprilično udaljen od mjesta dešavanja, a usudim se reći da nije pročitao slijed događaja niti predosjetio da bi se nešto bitno moglo desiti.
Sa druge strane, sudija asistent je bio izuzetno skoncentrisan na dešavanja u svojoj zoni odgovornosti, te je ispravno identifikovao prekršaj i mjesto prekršaja, što se, obzirom na mjesto dešavanja, od njega i očekivalo. Nažalost, na snimku ne možemo vidjeti način signalizacije sudije asistenta, ali u ovakvim situacijama je propisano da sudija asistent podigne zastavicu, signalizira prekršaj za napadajuću ekipu i, obzirom da se radi o kaznenom udarcu, potrči prema ugaonoj zastavici. Ono što se na snimku može vidjeti je da je sudija tražio verbalnu potvrdu o prekršaju i mjestu prekršaja i da je na kazneni udarac pokazao tek nakon konsultacije sa sudijom asistentom. Takođe, može se vidjeti da je sudija utakmice „zaštitio“ sudiju asistenta od protesta igrača, kao i govor tijela sudije asistenta koji jasno stavlja do znanja da je siguran u odluku koju je donio.

Na ovom primjeru jasno se vidi potreba za slijedećim:
-    Dogovor sudijskog tima prije utakmice - podijela odgovornosti, komunikaciji unutar tima                   (zastavicom, verbalno, tajnim znakovima), razmjena informacija o igri, igračima, itd;
-     Koncentracija na sva dešavanja na utakmici bez obzira na dio terena na kojem se odvija, i „očekuj       neočekivano“;
-     Hrabrost prilikom donošenja teških odluka;
-     Komunikacija unutar sudijskog time prije donošenja odluke;
-     Komunikacija prema vani – prema ekipama, gledaocima na tribinama, gledaocima pored malih           ekrana, itd;
-     Zaštita kolege sudije;
-     Govor tijela


Po svemu viđenom, sudijski tim je ispoštovao sve od gore navedenog, što je na kraju dovelo do donošenja ispravne odluke.

1 коментар: