5/22/2017

Kako nas može zavarati ugao gledanja (kamere) !!!

Poštovani čitaoci,

Za sve vas koji pratite blog putem računara kratka informacija: na desnoj strani bloga postoji ikonica ČITAOCI (ЧИТАОЦИ) I PRATI (ПРАТИ).
Molim Vas da kliknete na „PRATI (ПРАТИ)“ što će omogućiti da budete obavješteni kada se na blogu pojave novi tekstovi.
                                                                                                                      Administrator

Koliko je ofsajd položaj važan elemenat PFI govori i činjenica da je jedno čitavo pravilo, Pravilo 11, posvećeno samo njemu.

Sve dužnosti sudije asistenta jednako su važne, ali se  usuđujem reći da je donošenje odluke o kažnjavanju ofsajd položaja često najteža, a definitivno i najkomplikovanija odluka od svih. 
Najkomplikovanija je zato što kažnjavanje ofsajd položaja zahtijeva čitanje i pregled igre, odličnu prostornu orijentaciju, razlikovanje igrane od blokirane lopte, uticaj na protivnika, brzinu kretanja igrača i lopte, komunikaciju u sudijskom timu (saradnja sa sudijom utakmice, dodatnim sudijom asistentom...) i još mnogo, mnogo toga.
Sa druge strane, najteža je zato što zahtjeva izuzetnu koncentraciju, fizičku spremnost i pokretljivost koja se prije svega odlikuje u brzom bočnom (lateralnom) kretanju, kada je sudija asistent tijelom okrenut terenu za igru, kao i spremnosti na promjenu kretanja iz bočnog u kretanje kada se tijelo okreće prema ugaonoj zastavici. I naravno, uz sve navedeno treba jasno da se  vidi raspored igrača u trenutku igranja lopte (dodavanja), a imajući na umu da igrač u punom trku napravi 5-6 koraka u sekundi, tj 1-2 koraka u treptaju oka. Ako je uz to još u pitanju istovremeni izlazak odbrambenih igrača iz posljednje linije odbrane i utrčavanje napadača...

U svakom slučaju, mnogi su spremni bez ikakvog razmišljanja tvrditi kako određeni ofsajd položaj treba biti kažnjen ili ne, a pogotovo ako se konkretna situacija gleda na ekranu, sa usporenim snimkom, itd. Ne jednom se desilo da nas i uz svu navedenu pomoć takva slika zavara iz jednostavnog razloga što optička varka i gledanje jedne akcije zavisi od ugla kamere i samo ako je kamera postavljena tačno u liniji sa pretposljednjim igrače odbrane i na snimku se u isto vrijeme vidi trenutak upućivanja lopte možemo prihvatiti objektivnost onoga što vidimo.

U pretposljednjem kolu HNL u kojem je su se sastali NK Slaven Belupo i NK Rijeka, slavili su gosti rezultatom 0:2 što je bio uvod u osvajanje titule šampiona Hrvatske. Drugi pogodak je očit primjer koliko kamera, kao i mjesto na tribinima sa kojeg se gleda utakmica, može da zavara prilikom donošenja zaključka o sudijskoj odluci..
Iz ugla kamere koja je snimila situaciju zabilježio sam položaj pretposljednjeg igrača odbrane i napadača prilikom šuta na vrata. Na prvi pogled, pa čak i kada se malo bolje pogleda, snimak pokazuje da se radi o ofsajd poziciji napadača koji posljednji igra loptom i postiže pogodak.
Međutim, ova druga slika sa povučenim linijama nam pokazuje da se ne radi o ofsajdu. Istina, slika takođe pokazuje i da se sudija asistent ne nalazi u liniji pretposljednjeg igrača odbrane, ali o kretanju i pozicioniranju sudija nekom drugom prilikom...
Zbog toga, kada gledate fudbalsku utakmicu i niste u liniji pretposljednjeg igrača, a spremni ste tvrditi da se ne/radi o ofsajd položaju imajte na umu ovaj tekst i ove dvije fotografije.
1 коментар:

  1. Администратор блога је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши