5/16/2017

Kazneni udarac - primjena najnovijih izmjena PFI i pravilno izvođenje

Poštovani čitaoci,

Za sve vas koji pratite blog putem računara kratka informacija: na desnoj strani bloga postoji ikonica ČITAOCI (ЧИТАОЦИ) I PRATI (ПРАТИ).

Molim Vas da kliknete na „PRATI (ПРАТИ)“ što će omogućiti da budete obavješteni kada se na blogu pojave novi tekstovi.


                                                                                                                      Administrator

Svi mi koji smo sudili, sudimo i gledamo fudbalske utakmice smo svjesni činjenice da se u toku igre dešavaju i najbanalnije situacije koje se često, bez obzira na stepen takmičenja i kvalitet suđenja, previde i ne sankcionišu. U nastavku ću dati pozitivne primjere u kojima se sudijski tim ponašao i presudio u skladu sa  onim što se desilo u terenu za igru, kao i primjere gdje sudijski tim nije adekvatno reagovao. Kao i uvijek, za ispravno presuđivanje bilo koje situacije na terenu, apsolutno je neophodna potpuna koncentracija i saradnja sudijskog tima.

Primjena najnovijih izmjena PFI – kazneni udarac

U utakmici druge portugalske lige između B tima Sportinga i Academice koja je završena rezultatom 1 : 2, Academica je došla do izjednačenja pogotkom iz kaznenog udarca. Ništa neuobičajeno, osim načina na koji je taj kazneni udarac počinjen. Loptu koja je išla pored gola i preko poprečne linije terena za igru, rukom je igrao zamjenski igrač Sportinga koji je bio na zagrijavanju. Sudijski tim je odlično vidio da je zamjenski igrač Sportinga loptu igrao rukom prije nego je cijelim svojim obimom napustila teren za igru, a onda je, obzirom da se ta radnja desila u kaznenom prostoru njegove ekipe, ispravno dosudio kazneni udarac za napadajuću ekipu.

U ovom slučaju sudijski tim je pokazao saradnju i izuzetnu koncentraciju jer je do kraja pratio jednu lakciju u kojoj je lopta išla pored gola i po svim pravilima logike je trebala završiti van terena za igru. Ipak, sudijski tim je bio skoncentrisan do kraja što je dovelo do donošenja ispravne odluke u svjetlu najnovijih izmjena PFI za nastavak igre za prekršaje lica iz zapisnika u terenu za igru koji kaže „Ako je igra prekinuta zbog uticaja na igru od strane lica iz zapisniak (zamjenskog igrača, zamijenjenog ili isključenog igrača ili službenog lica ekipe) igra će se nastaviti direktnim slobodnim udarcem ili kaznenim udarcem“.

Međutim, u ovoj prilici treba imati na umu uputstvo o zagrijavanju igrača koje kaže da se, ako za to postoje uslovi, zagrijavanje igrača vrši iza prvog sudije asistenta. Ako to nije moguće, onda se igrači zagrijavaju svaki iza vrata svoga tima. U tom slučaju treba imati na umu dodatne instrukcije koje kažu da je zona zagrijavanja prostor između ugaone zastavice i mjesta gdje se ukrštaju poprečna linija terena za igru i uzdužna linija kaznenog prostora i koje je dobro označiti (npr. čunjevima). Ovo su elementi koji se usaglašavaju na briefingu prije početka utakmice, a za provođenje dogovorenog je ispred sudijskog tima zadužen četvrti sudija.

Procedura izvođenja kaznenog udarca

U posljednje vrijeme smo svjedoci nepravilnih izvođenja kaznenih udaraca koje sudije ne sankcionišu, a jedan takav slučaj se desio i u nedavno odigranoj uzvratnoj utakmici polufinala Lige Šampiona između Real Madrida i Atletico Madrida. Siguran sam da bi, da je u finale kojim slučajem prošao Atletico Madrid koji je postigao pogodak iz neispravno izvedenog kaznenog udarca, o ovom kaznenom udarcu bilo mnogo više pisano i rečeno.
Izvođač kaznenog udarca je prilikom šuta loptu igrao/dotakao dva puta što po PFI nije dozvoljeno, bez obzira na činjenicu da se okliznuo. Sudija je pogodak trebao poništiti, a igru nastaviti indirektnim slobodnim udarcem za napadajuću ekipu.

Slično se desilo i na utakmici italijanske Serie A na utakmici Sassuolo – AC Milan

Istina je da ove slučajeve nije lako detektovati, ali je ipak moguće. Baš kao i u opisanom slučaju na početku ovog posta, za to je potrebna apsolutna koncentracija i saradnja sudijskog tima kako bi se pravilno odgovorilo na sva moguća dešavanje na terenu. Upravo to nam pokazuje slijedeći video sa utakmice Manchester City – Leister City u kom sudijski tim dobro vidi nepravilno izvođenje kaznenog udarca i ispravno poništava pogodak, a igru nastavlja indirektnim slobodnim udarcem.

Ovi primjeri jasno pokazuju da u suđenju fudbalskih utakmica „Očekuj neočekivano“ nije samo fraza već izreka koja je nastala na osnovu velikog broja neočekivanih situacija koje su se dešavale na fudbalskim terenima.

I zato, sudijski tim mora biti skoncentrisan na utakmicu i dešavanja na terenu za igru od trenutka kada izađe u provjeru uslova terena za igru, do ulaska u svlačionicu nakon završene utakmice!!!!



4 коментара:

  1. Postovanje. Ispravite me ako grijesim. Igrac ima pravo da izvede slobodan udarac sa dvije noge, pod uslovom da istovremeno udara, odnosno podize loptu stopalima?

    ОдговориИзбриши
  2. U pravu ste. Ali ako aludirate da se upravo to desilo u primjerima navedenim u postu onda se ne slažemo. Takav udarac je vrlo teško izvesti, a da se postigne ono što se želi. Možda neko kratko dodavanje ili sl. ali sigurno ne kazneni udarac. Moj savjet svima je da se kod ovakvih "hipotetičkih" situacija izađe na fudbalski teren i simulira konkretna situacija što će sigurno dati pravi odgovor.
    U slučaju kaznenog udarca Atletica, po intervenciji vratara se odmah vidjelo da sa letom lopte nešto nije u redu. Kamera iza gola jasno pokazuje igranje lopte dva puta.
    U slučaju Sassuolo - AC Milan je to bilo očito svima osim sudijskom timu...
    Sportski pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Slazem se sa Vama. Mocuce je, ali kada se svjesno izvodi na taj nacin. U suprotnom je skoro pa i nemoguce izvesti pravilno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da smo se složili.
      Hvala na komentarima i praćenju bloga.
      Srdačan pozdrav.

      Избриши