3/08/2017

Sprečavanje očite prilike za postizanje pogotka u kaznenom prostoru – opomena ili isključenje???

Poštovani čitaoci,

Na desnoj strani bloga postoji ikonica ČITAOCI (ЧИТАОЦИ) I PRATI (ПРАТИ).
Molim Vas da kliknete na „PRATI (ПРАТИ)“ što će omogućiti da budete obavješteni  kada se na blogu pojave novi tekstovi.
                                                                                                                      Administrator

U utorak 07. marta odigrana je uzvratna utakmica knock-out faze UEFA Champions League između Arsenala i Bayern Minhena. Utakmicu je sudio sudijski tim iz Grčke u sastavu: sudija Tasos Sidiropoulos, AR1 Damianos Efthymiadis, AR2 Polychronis Kostaras, AAR1 Charalambos Kalogeropoulos AAR2 Alexandros Aretopoulos i IV sudija: Lazaros Dimitriadis.
Iz perspektive suđenja i primjene PFI najinteresantniji detalj se odigrao u 53. minuti kada je odbrambeni igrač Arsenala u svom kaznenom prostoru srušio napadače Bayerna. Iz perspektive igre i konačnog rezultata utakmice, ovo je bila odluka koja je imala presudnu ulogu.

Link ove situacije možete pogledati na https://streamable.com/kl7bp

Mišljenja sam da je sudija dobro procijenio prekršaj, te da je ispravno dosudio tehničku mjeru - kazneni udarac, ali da je pogrešio prilikom izricanja disciplinske mjere, kada je počiniocu prekršaja dodijelio opomenu, da bi nakon toga odluku promjenio i igrača ispravno isključio iz igre. O čemu se radi?
Jasno se vidi da se radi o očitoj prilici za postizanje pogotka koju definišu pozicija napadača na terenu za igru, njegov smjer kretanja, kontrola lopte i raspored odbrambenih igrača. Dakle, napadač se nalazi u kaznenom prostoru, kreće se napred po sredini gola i potpuno kontroliše loptu, te nema odbrambenih igrača ispred sebe i/ili u svojoj blizini koji bi ga eventualno mogli omesti).

Prije najnovije izmjene PFI disciplinska mjera za ovakav prekršaj je bila isključenje igrača. Međutim, nakon izmjena PFI izmijenili su se i kriterijumi za dodjelu disciplinske mjere koji kažu:
Kada igrač u sopstvenom kaznenom prostoru napravi prekršaj nad protivnikom i na taj način spreči očiglednu priliku za postizanje pogodka, sudija će dosuditi kazneni udarac i igraču koji je napravio prekršaj pokazati žuti karton, osim:
-     ako je prekršaj držanje, povlačenje ili guranje ili;
-     ako igrač koji je napravio prekršaj nije pokušao da igra loptom ili nije postojala  mogućnost da uđe u duel za loptu ili;
-     ako je to jedan od prekršaja za koji se dobija crveni karton gde god se dogodi  na terenu za igru (npr. ozbiljan prekršaj, nasilničko ponašanje itd.).

U svim nabrojanim situacijama, sudija treba isključiti igrača iz igre.

Takođe, neizbježno je prokomentarisati način donošenja i promjene disciplinske mjere. Naime, sudija je odbrambenom igraču pokazao žuti karton, a nakon toga je promijenio odluku i isključio ga iz igre. Imajući u vidu težinu prekršaja promjena odluke je ispravna, a snimak nam pokazuje da je sudija odluku promijenio na osnovu informacija koje mu je dao dodatni sudija asistent (AAR), koji se nalazio iza gola. Čini se da je ovdje zakazao timski rad, tačnije komunikacija u timu jer:
-  Svoj trojici sudija je bilo jasno da se radi o prekršaju za kazneni udarac koji potencijalno nosi disciplinsku mjeru isključenje iz igre;
-    Vrijeme koje je sudijski tim trebao imati na raspolaganju od trenutka zaustavljanja igre do izricanja disciplinske mjere je moralo biti dovoljno dugo da se prokomentariše incident i donese ispravna tehnička i disciplinska mjera. Međutim, čini se da je sudija bio isuviše siguran u sebe i da je pokazivanjem opomene skratio vreme za komunikaciju, te da je ispravnu odluku donio tek promjenom odluke;

I na kraju signalizacija i pokazivanje odluka.

Iako indirektni učesnici, najvažniji elemenat fudbalske utakmice su navijači i gledaoci jer se fudbal na ovom nivou igra prije svega zbog njih. Velika većina ih nije upoznata sa PFI, a kamoli da prate izmjene i siguran sam da im je, kao i mnogim komentatorima utakmice, sinoć bilo nejasno šta se zapravo dešavalo... Sudije moraju znati da je signalizacija i pokazivanje odluka njihov način komunikacije kako sa učesnicima na terenu za igru i oko njega, tako i sa svima onima koji utakmicu posmatraju sa tribina ili putem medijskih kanala. Zbog toga sudije moraju biti sigurne da je procedura donošenja odluka, kao i signalizacija, jasna i ispravna kao bi gledaoci znali šta je i zbog čega odlučeno.



2 коментара:

  1. Анониман9.3.17. 23:10

    Ovdje je bila dobra saradnja tima,i što je najbitnije ispravna odluka je donešena.U tom kontekstu zamolio bih autora ako ima vremena za analizu utakmice Barselona-PSG,veoma nas zanima kako ste Vi sve ono vidjeli? Takođe dobra saradnja,ali po mnogima sporna odluka kod prvog penala.Ako može i komentar za ono udaranje Neimara i za drugi penal.
    I ako možete prokomentarisati očigledno povlašten položaj velikih klubova(Barse,Bajerna,Reala,Juventusa i dr.),na čiju štetu se nikad ne griješi, a u korist vrlo često.
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na komentaru. Potrudiću se da početkom slijedeće sedmice dobijete moje mišljenje o konkretnim situacijama.

    ОдговориИзбриши