3/13/2017

Vaš zahtjev – analiza spornih situacija sa utakmice Barcelona – PSG

Poštovani čitaoci,

Za sve vas koji pratite blog putem računara kratka informacija: na desnoj strani bloga postoji ikonica ČITAOCI (ЧИТАОЦИ) I PRATI (ПРАТИ).

Molim Vas da kliknete na „PRATI (ПРАТИ)“ što će omogućiti da budete obavješteni kada se na blogu pojave novi tekstovi.

                                                                                                                      Administrator

Iz ugla suđenja utakmica Barcelona – PSG je bila izuzetno zahtjevna. Koliko god cijenili sudiju Aytekina, koji zasigurno spada u grupu najboljih evropskih sudija, UEFA je za ovu utakmicu ipak morala delegirati nekoga iz reda svojih zvijezda i najbojih među najboljima. Moj izbor bi bio Mark Clattenbourg ili Felix Brich.

Mišljenja sam da sudija Aytekin prikazanim suđenjem nije zadovoljio, prije svega u ključnim situacijama prilikom donošenja disciplinskih i tehničkih mjera (obe tehniče mjere je donio na asistenciju dodatnog sudije asistenta), te fizičkoj spremi (samo par sprinteva u ovako brzoj utakmici), kretanju i pozicioniranju (u par navrata je smetao igračima), pa čak i u samoj pripremi utakmice (simuliranje, saradnja unutar sudijskog tima). Nasuprot tome,  dopao mi se  njegov način komunikacije sa igračima na terenu za igru, empatija, personality i nametnuti autoritet.

U prvom poluvremenu sudija je donosio ispravne odluke, a bilo ih je dosta, pogotovo kada su u pitanju igranje lopte rukom, izricanje opomena za bezobzirne prekršaje (NOS) i prigovor na suđenje.
Drugo poluvreme je donijelo još više teških odluka koje je sudija morao donijeti, a navešću 5:

48’ – Ovaj kazneni udarac za Barcelonu je po meni bila najkomplikovanija odluka na čitavoj utakmici. Iskreno, mislim da se sudijska odluka može podržati, jednako kao i odluka da start nije za KU. U ovoj situaciji potrebno je imati na umu da je sudija utakmice prvo pokazao da se ne radi o KU, a da je konačnu odluku donio na intervenciju dodatnog sudije asistenta (AAR). U svemu što se vidi na videu ključna je jedna stvar – namjera odbrambenog igrača.
Njegov nespretan okret i početak pada nije razlog za KU, ali bih rekao da je bio apsolutno svjestan činjence da je napadač iza njega i da će doći do lopte, te mi se čini da je njegov posljednji korak bio produžen sa ciljem da zaustavi napadača.

Takođe, nakon konsultacije sa AAR sudija okreće leđa AAR-u i odlazi pokazujući na tačku za izvođenje KU, dok AAR ostaje sam suočavajući se sa nekoliko igrača PSG i jednim igračem Barselone. To se nikako nije smjelo desiti, sudija je morao osigurati da se igrači odmaknu od AAR, a kada to već nije uradio, morao je opomenuti bar jednog od igrača koji su protestvovali.

Video možete pogledati na https://vimeo.com/207559272

64’ – Neymarov start nad odbrambenim igračem PSG je čist primjer nasilničkog ponašanja i sudija je trebao napadača Barselone isključiti iz igre. Ono na šta se u ovakvim situacijama mora obratiti pažnja je cjelokupan ambijent. Naime samo 2 minuta prije ovog starta, PSG je smanjio rezultat na 3 – 1 i mnogima se činilo da je to kraj nade za Barselonu. Odbrana je uspješno osujetila napad Barselone i bez prekršaja oduzela loptu Neymaru koji svoju frustraciju zbog trenutnog rezultata i neuspjelog driblinga pokazuje tako što ustaje i sa leđa, bez namjere da igra loptu, udara igrača PSG po zglobu stajne noge. Sličan prekršaj je u utakmice UCL prošle godine napravio Nasri i UEFA ga je okarakterisala kao nasilničko ponašanje. Moram primjetiti da se ovaj start i namjera Neymara bolje vidi iz ugla kamere iza poprečne linije nego iz pozicije koju je imao sudija utakmice.

Poređenje ta dva starta možete vidjeti na  https://vimeo.com/207626961

85’ – Izuzetno brz kontranapad kojeg nijedan sudija na svijetu ne bi sustigao, ma koliko on bio brz i ma kako dobro čitao igru. I naravno, po nepisanom pravilu, baš tada se dešava start Mascherana s leđa nad Di Mariom koji se nalazio u očitoj prilici za postizanje pogotka. Za razliku od AAR koji se u drugom poluvremenu nalazio iza vrata PSG, AAR iza vrata Barselone nije imao petlju da javi šta se tačno desilo. Ili, ako jeste, onda je pogrešio jer je Mascherano startom na skočni zglob Di Marije prouzrokovao da ovaj u ključnom trenutku šuta izgubi ravnotežu i šutira daleko od gola. Nevjerovatno je da baš to, dakle takav očajan šut, sudija bar za trenutak nije uzeo u razmatranje kada je razmišljao o tome da li je prekršaja bilo ili ne. Takođe, kod ovakvog prekršaja sprečavanja protivnika u očitoj prilici za postizanje pogotka kada počinilac nije u mogućnosti igrati loptu, sudija mora isključiti počinioca iz igre. Zaključak je da je sudija pogrešio jer nije dosudio kazneni udarac za PSG i nije iskjučio iz igre igrača Barselone.

Ovu situaciju možete pogledati na https://vimeo.com/207560257

90’ – Kazneni udarac za Barcelonu je neispravno dosuđen. Da bi se dosudio prekršaj i direktan slobodan udarac, tj. kazneni udarac za kazneni prostor, treba biti jasno da postoji kontakt između odbrambenog igrača i napadača i da takav kontakt utiče na napadača i njegovu mogućnost da se kreće i/ili  igra loptom. U pripremi utakmice sudijski tim je morao razmotriti različita scenarija situacija koje će se dešavati, a ovo je upravo jedan od tih - simuliranje (jednog od najpoznatijih simulatora u fudbalu trenutno) u kaznenom prostoru u momentima kada se utakmica lomi, pod snažnim pritiskom igrača i publike.


Na kraju, ne mogu a da ne spomenem posljednji pogodak Barselone i fantastičnu odluku sudije asistenta kada je jednu izuzetno tešku ofsajd situaciju, u kojoj je napadač u kretanju bio u liniji sa pretposljednjim igračem odbrane, odlično vidio i dozvolio da se akcija, iz koje je postignut pogodak, nastavi. Donijeti takvu odluku, pod enormnim pritiskom u posljednjim sekundama ovako važne i po kretanju rezultata istorijske utakmice je nešto što će zasigurno biti upamćeno među, ne samo onima koji se interesuju za suđenje, već i među svim ljubiteljima fudbala uopšte!!!


8 коментара:

  1. Анониман13.3.17. 21:11

    Izuzetno sam zahvalan na analizi,uglavnom si potvrdio ono što sam i sam mislio.Dakle,jedan nepostojeći k.u. za FCB,jedan nedosuđen za PSG,propuštena dva c.k. i jedan k.u. 50/50.
    Mislim ipak da sudija treba imati osjećaj za pravičnost,ne možeš na utakmici imati 5 ili/ili odluka sve na jednu stranu.
    Ako Kolina čita ovo,mislim da Ajtekina nećemo uskoro vidjeti:)
    Sportski pozdrav





    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru.
      Kako god izgledalo, uvjeren sam da su sve pogreške nenamjerne. Šteta za Aytekina, odličan je sudija, ali mu se dosta toga nije poklopilo u tih 90+ minuta.

      Избриши
  2. Odlična analiza utakmice.
    Svaka čast kolega.
    Pozdrav iz Bijeljine

    ОдговориИзбриши
  3. Ne bi se slozio sa Vama da je Ajtekin jedan od najboljih evropskih sudija,daleko je on od evropskog vrha.U elit grupu je uguran samo iz razloga sto dolazi iz Nemacke,ali realno je miljama daleko od elite poput Klatenburga,Briha,Mazica,Ricolia,Skomine...Sto se tice spornih situacija potpuno se slazem sa Vama.

    ОдговориИзбриши
  4. Prilicno dobra analiza, slazem se u vecini slucajeva. Imao bih samo jednu stvar da pitam, cini mi se da dosta.ljudi misli da penal nad Suarezom u 90-tom minutu nije postojao.
    Ukoliko pogledamo ponasanje odbrambenog igraca (iskljucivo njega), on trci prema svom golu i ni u jednom trenutku ne zna gde je lopta! On samo prati kretanje Suareza i u trenutku kada ovaj pravi pokrete za primanje lopte, startuje rukom na Barseloninog napadaca. Dakle, prekrsaj je nameran, PSG-ov odbrambeni igrac nije startovao na loptu, vec na igraca. Iako je prekrsaj bio blag, ne zaboravimo da se sve to desava u skoro punom trku, sto pojacava efekat guranja/povlacenja i lako izbacuje protivnika iz zeljene putanje.
    Za razliku od situacije kad je Neimar pao u kaznenom, kada je igrac PSG-a nespretno pao i nenamerno otklizao u putanju Neimara, ovde je igrac s namerom isao na to da ometa Suareza prilikom prijema lopte.
    Nesumnjivo su i Neimar i Suarez stari lisci, koji su iskoristili date situacije i pali kap da ih je metak pokosio. Realno, Neimar je video mnogo ranije da ovaj pada i samo se namestio tamo gde treba, a Surez je samo cekao da ga ovaj dotakne, ali me samo zanima komentar na prektlrsaje iz ugla namere odbrambenih igraca u navedenim situacijama - kada postoji zelja da se igrac zaustavi startom koji nije usmeren na loptu, vec na igraca.
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  5. Prije svega, hvala na komentaru.
    Prilikom donošenja odluka, pogotovo kada su u pitanju odluke koje imaju uticaj na igru i rezultat izuzetno je važno da oko tih odluka nema puno razmimoilaženja i različitih mišljenja, što u ovom slučaju ipak nije slučaj. Dakle, ako sudija nije siguran u prekršaj ne treba ga dosuditi.
    Da, bilo je kontakta odbrambenog igrača i napadača, ali najmanje dva elementa mi govore da taj kontakt nije bio dovoljan kako bi sudija odlučio dosuditi KU. Prvo, kontakt koji se desio je na napadača mogao uticati samo svojim intentzitetom i smjerom, a po meni, niti intenzitet niti smjer kontakta nisu bili dovoljno jaki da bi se dosudio prekršaj.
    Drugo, došlo je do kontaka ruke odbrambenog igrača i grudi napadača, a napadač se žalio na udarac u vrat - njegova podsvjesna reakcija kaže slijedeće: kontakt nema intenziteta, ali ako prevarim sudiju i uvjerim ga da me je udario u vrat dosudiće KU.
    Takođe, vidljivo je kako napadač, svjesan položaja odbrambenog igrača, traži kontakt sa nogom odbrambenog igrača, ali ga ne nalazi... Kao što sam naveo, imajući u vidu tipove igrača na utakmici, upravo ovo su stvari na koje sudijski tim mora obratiti pažnju u pripremi utakmice.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na odgovoru, jasan mi je stav Suareza, nesumnjivo je da ce on uvek da iskoristi priliku da padne u kaznenom (pogotovo na toj utakmici, gde je sve do tada bilo u korist Barse). Vise sam se bazirao na reakciji odbrambenog igraca PSG-a, ako posmatramo samo njegovo ponasanje - da li se slazemo u tome da je njegova namera bila iskljucivo to da faulira Suareza i time stekne prednost? Cini mi se da njega nije zanimalo gde je lopta, video je da je Suarez u boljoj poziciji, ali umesto da posmatra loptu i startuje na nju, odlucio se da startuje na Suareza. Kao sto je namera Suareza bila da ostvari kontakt i padne, tako je namera odbrambenog PSG-a bila da ostvari kontakt sa igrace, a ne sa loptom, pri cemu to nije remplovanje, vec start rukom.
    Da napomenem jos jednom da sam pristalica toga da je PSG zestoko ostecen u ovoj utakmici, da je Neimar trebalo da bude iskljucen, da je Maskerano napravio cist penal, a da to nije cak ni dato u ponovljenom snimku (cak ne nadjoh niti jedan snimak iz nekog drugog ugla, sto je jako cudno).

    ОдговориИзбриши