1/27/2017

Trik - vraćanje lopte vrataru

U 21. kolu prve lige fudbalskog prvenstva Francuske (Ligue 1), odigranom 21. januara 2017. godine, sastali su se Nantes i Paris Saint Germain (PSG), a krajnji rezultat je bio 0 – 2.

U jednom trenutku utakmice vratar PSG-a je bio u posjedu lopte i držao je u rukama, te ju je kratko proslijedio saigraču (Marko Veratti) koji se nalazio van kaznenog prostora. Veratti je nogom ostvario dva kontakta sa loptom,a onda se spustio na koljena i loptu, koja se nalazila na zemlji, glavom vratio vrataru.
Video možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=ccgpQBObhdc

Obzirom da se radi o zaista nesvakidašnjoj situaciji vidljivo je da je ovaj potez zbunio i sudijski tim  (bar onima koji uz fudbalsku igru prate i suđenje). Sudija je prvo energičnim govorom tijela dozvolio da se igra nastavi, da bi nakon par sekundi, vjerovatno nakon konsultacija sa članovima sudijskog tima, zaustavio igru, dosudio indirektan slobodan udarac sa mjesta gdje je Veratti igrao loptu glavom, te mu pokazao opomenu.

Postavljaju se dva pitanja: zašto je Veratti igrao loptu na ovaj način i da li je ispravna odluka koju je donio sudijski tim?
Na prvo pitanje teško da možemo dati ispravan odgovor, Veratti je najvjerovatnije mislio da na ovaj način može izvrdati PFI. Međutim na ovo drugo to je ipak moguće jer PFI jasno navode da je „smišljeno korišćenje varke dok je lopta u igri i odigravanje lopte svom vrataru glavom, grudima, koljenom, itd, a u cilju da se izvrdaju PFI, bez obzira da li je u tom slučaju vratar loptu dodirnuo rukama ili ne, vid nesportskog ponašanja koje treba kazniti tehnički – indirektnim slobodnim udarcem, i diciplinski - opomenom počiniocu“.

Prikazana situacija jasno pokazuje važnost timskog rada i komunikacije među članovima tima. Sigurno je da je koričšćenje radio komunikacije umnogome pomoglo da se ne oda utisak da sudija utakmice nije primjetio prekršaj, već da ga je, najvjerovatnije, ispravno dosudio uz pomoć kolega iz sudijskog tima. 
U slučaju istog scenarija na utakmici na kojoj sudijski tim nema radio vezu, sudije asistenti su dužni da prekršaj signaliziraju zastavicom, a kada sudija zaustavi igru, trebaju ga pozvati i objasniti prirodu prekršaja i sa njim usaglasiti tehničku i disciplinsku mjeru, te način nastavka igre.

Na kraju, ovo je očit dokaz da sudijski tim ni u jednom trenutku utakmice ne smije doći u fazu opuštanja, kao i da najbezazlenije situacije mogu izazvati pogreške prilikom donošenja odluke. Zato se uvijek, koliko god je to moguće, treba držati nepisanog pravila u suđenju koje glasi – „očekuj neočekivano“ J




2 коментара:

  1. Evo ga još jedan. Smešno. Pa ovaj čovek igra fudbal na vrhunskom nivou. Uvek kažem da fudbaleri ne poznaju PFI.
    https://www.youtube.com/watch?v=rz1uRcSz2ps

    ОдговориИзбриши
  2. Da, mnogi igraci koji su zavrsili karijeru kazu da bi bili bolji igraci da su poznavali PFI :)
    lp

    ОдговориИзбриши