1/13/2017

Kazneni udarac dosuđen u 7. sekundi utakmice

U cilju donošenja ispravnih odluka koncentracija svih članova sudijskog tima od početka do kraja utakmice je od izuzetne važnosti. Često čitav sudijski tim ili bar neki od njegovih članova započinju utakmicu ili drugo poluvrijeme utakmice opušteno, računajući da na samom početku neće biti zahtjevnih situacija i da će biti u mogućnosti da se, kako fizički tako i psihički, u utakmicu uvedu postepeno.

Međutim, nerijetko se dešava da se važne situacije na terenu za igru dešavaju baš tada, a sudije su ili daleko od mjesta događaja, ili loše pozicionirane, ili jednostavno nisu maksimalno skoncentrisane, što su preduslovi za donošenje neispravnih odluka koje, iako donešene na samom početku utakmice, mogu imati posljedice na njen čitav tok kao i na krajnji rezultat.
Sudijski tim mora biti svjestan činjenice da se s vremena na vreme  važne situacije dešavaju i u tunelima prije izlaska na teren za igru (početak utakmice i drugo poluvreme) kao i prilikom izlaska sa terena (završetak poluvremena i završetak utakmice), te da su i za ta dešavanja jednako odgovorni.

Jednostavno, sudijski tim mora biti maksimalno skoncentrisan od izlaska iz sudijskih prostorija/svlačionica prije početka utakmice, do trenutka kada u njih uđu na kraju utakmice, a za takvo što tim mora biti izuzetno spreman, kako fizički, tako i mentalno.

U utakmici engleskog FA Kupa u kojoj su se sastali Chester FC v Witton Albion sudija je bio u prilici da dosudi kazneni udarac već u 7 sekundi utakmice (https://www.youtube.com/watch?v=3vJvtFmsV0E).

Ovakvo dešavanje je bila najava svega onoga što je slijedilo jer je dosuđeno još jedan kazneni udarac, isključena su 3 igrača i trener jedne od ekipa, nije priznat jedan pogodak, a pobjedonosni pogodak (rezultat 2:1) postignut je doslovno u posljednjim trenucima utakmice. Sve navedeno potvrđuje prethodno objašnjenje o potrebi maksimalne koncentracije čitavog sudijskog tima od samog početka pa do kraja utakmice

Нема коментара:

Постави коментар