1/23/2017

Ofsajd ili kazneni udarac (Arsenal – Burnley) – II dio

U postu objavljenom 29. novembra 2016. godine obrazložene su situacije sa utakmice UEFA Lige Šampiona Rostov - Bayern Minhen, kao i sa utakmice Premijer lige BiH Zrinjski – Željezničar, u kojima je objašnjeno koju tehničku mjeru sudija treba donijeti ako se u istoj akciji desi prekršaj za kazneni udarac nad igračem koji se nalazi u ofsajd položaju.

U jednom od komentara posjetilaca navedeno je uputstvo u kojem se savjetuje da se u situacijama kada se dva prekršaja dogode u isto vrijeme, sankcioniše teži prekršaj. Kod ovog tumačenja akcenat je potrebno staviti na riječi “u isto vrijeme”. Upravo takav primjer se desio na utakmici Arsenal – Burnley u kojoj je Arsenal pobjedio pogotkom postignutim iz kaznenog udarca u posljednjoj minuti utakmice.

Centaršutom sa lijeve strane lopta je upućena u kazneni prostor ekipe Burnley-a. Na loptu su startovali igrač Arsenala, koji je bio u ofsajd položaju, i igrač Barnleya, koji je napravio prekršaj za kazneni udarac. Sudija utakmice je dosudio kazneni udarac za Arsenal.


Mišljenja sam da je sudija dobro postupio jer su se dva prekršaja, ofsajd (utiče na protivnika na način da ulazi u duel za loptu sa protivnikom) i start za kazneni udarac, desili u isto vrijeme, a sudija je kaznio teži start. Baš kako je to sugerisano u uputstvu.

Situaciju možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=cUZ4lp0k4i8

5 коментара:

  1. Анониман24.1.17. 09:16

    ne bih se slozio sa konstatacijom da je sudija ispravno postupio. u pravilima kaze ako se desi da se u isto vreme dogode dva prekrsaja kaznice se tezi. ovo nije situacija na koju se misli u pravilima. ovde je slucaj da je lopta upucena igracu koji je u ofsajd polozaju i njegovo samo aktiviranje je prvi prekrsaj. zato se po meni mora kazniti on tehnickom mjerom. neminovna situacija, naime da je po starim praviilima, pomocnik bi odmah digao zastavicu i odbrambeni verovatno ne bi reagovao jer bi ga prekinuo zvuk pistaljke. ovako, pomocnik je morao sacekati, zbog same situacije na terenu i ulaska drugog igraca iz sredine u bitku za loptu, a odbrambeni je reagovao kako je reagovao. po meni sudija je pogrijesio, ispravan je nastavak sl.indirektan udarac kao posledica ofsajda i crveni karton odbrambenom igracu zbog nesmotrenog starta nad protivnikom.

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani,
    Prije svega hvala na komentaru. Slažemo se u svemu osim da ovo nije situacija na koju se misli u PFI kada se kaže da se "kada se dva prekršaja dogode u isto vrijeme kažnjava teži" i baš zbog toga nam se krajnje tehničke mjere razlikuju. Obzirom da su u posljednje vrijeme ovakve situacije često dešavaju, za očekivati je da budu obrađene i od strane kompetentnih ljudi koji tumače pravila.

    ОдговориИзбриши
  3. da slazem se sa vama da ce se i ovo obraditi jer uefa je u ovakvim slucajevima vec dosta puta dokazana kao profesionalac. mislio sam na oderedbu iz PFI koja kaze"ukoliko igrac ekipe u istom trenutku napravi dva prekrsaja, kaznit ce se tezi". na to sam mislio. moje shvacanje je i misljenje da se misli na istog igraca a ne na igrace razlicitih timova.
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман2.3.17. 19:37

    Ono što niko nije spomenuo a mislim da je bitno je položaj lopte u trenutku prekršaja.
    Kad je lopta daleko,teško se može reći da se igrač u ofsajd položaju aktivirao i onda ima opravdanja za k.u.(primjer Zrinski-Željo).U ovom slučaju ipak je realno da je aktivacija igrača makar djelić sekunde starija,pa težina prekršaja ne igra ulogu,to je ofsajd.Komplikovano,ali zato sudija i jeste sudija da sudi i procjenjuje.

    ОдговориИзбриши
  5. Prije svega hvala na komentaru.
    Upravo tako sam i razmisljao dok me nisu razuvjerili u drugačije (Njemački fudbalski savez je prije dvije sezone poslao sličnu situaciju UEFA-a na tumačenje i dobili su odgovor da je u pitanju kazneni udarac). Mislim da će o ovome IFAB/UEFA/FIFA morati dati konačan javni sud.
    Znajući koliko IFAB i UEFA pokušavaju da budu praktični prilikom donošenja i tumačenja PFI, te imajući na umu da je ovo pravilo dodatno pojašnjeno u najnovijim izmjenama PFI, moguće je da će ti djelići sekunde između dva prekršaja ipak ići u korist onog težeg. U svakom slučaju i NFS BiH je tražio pojašnjenje ove situacije i za očekivati je da dobijemo jasan odgovor.

    ОдговориИзбриши