11/29/2016

Kazneni udarac ili ofsajd

U utakmici UEFA Lige Šampiona između Rostova i Bayerna iz Minhena dogodila se situacija koja je ostala nejasna mnogim ljubiteljima fudbala i poznavaocima pravila fudbalske igre, a možete je pogledati na linku 
https://vimeo.com/192897112.
Ekipa Bayerna je vršila pritisak na vrata ekipe Rostova kada je nakon jednog odbranjenog i organizacije novog napada, lopta došla do napadača Bayerna na lijevoj stranu. Napadač loptu centrira u kazneni prostor gdje se njegov saigrač, koji se nalazi u ofsajd položaju, bori za poziciju sa protivnikom sa jasnom namjerom da igra loptu. Neposredno nakon centaršuta obrambeni igrač pravi prekršaj nad napadačem, a sudija utakmice zaustavlja igru i pokazuje na kazneni udarac. U istom trenutku, sudija pomoćnik signalizira ofsajd položaj napadača, a sudija utakmice prihvaća njegovu signalizaciju i mijenja svoju odluku, te dosuđuje indirektan slobodan udarac za braneću ekipu.

Na osnovu 3 videa iz UEFA RAP 2016 i objašnjenja istih (https://vimeo.com/193062248), mišljenja sam da je sudija ispravno postupio. Napadač u ofsajdu se bori za poziciju sa odbrambenim igračem I time jasno utiče na protivnika. Neki će reći da lopta nije bila u blizini napadača, te da ne može biti ofsajd. Međutim, mišljenja sam da u ovoj situaciji “uticaj na protivnika” započinje od trenutka kada je lopta upućena igraču u ofsajd poziciji, a borba za poziciju je bez ikakve sumnje uticaj na protivnika i započela je u trenutku upućivanja lopte napadaču, ako ne i ranije.

Takođe, kada je ova situacija u pitanju, ne mogu da ne primjetim da je sudija (ispravno) promijenio prvobitno donešenu odluku, a na osnovu viđenog očito je da je  požurio sa donošenjem te odluke, te da obavezna komunikacija sa sudijom pomoćnikom nije bila dovoljno dobra i efikasna.
Još jedna konstatacija je nedovoljno dobro pozicioniranje sudije na samom početku video klipa, što je dovelo do toga da sudiju utakmice u nimalo teškoj situaciji za pozicioniranje pogađa lopta.

Osim navedene, osvrnuo bih se i na situaciju sa utakmice PLBiH BiH,  Zrinjski - Željezničar I dosuđeni kazneni udarac za ekipu Zrinjskog sa početka izvještaja 
(https://www.youtube.com/watch?v=GwjI6pEheFw). 

Po mom mišljenju, sudija utakmice je donio ispravnu odluku kada je dosudio kazneni udarac. Po čemu se ova situacija, razlikuje od one ranije objašnjene, I zašto drugačija odluka? Osnovna razlika je u tome što se igrač u ofsajd položaju nije borio za poziciju sa odbrambenim igračem, dakle nije uticao na protivnika, a prekršaj povlačenje protivnika je više nego dovoljan razlog za dosuđivanje kaznenog udarca. Takođe, napadač nije u ofsajdu ni zbog “jasnog pokušaja igranja lopte koja je blizu njega” jer, iako lopta dolazi u njegovu blizinu,  očito je da je napadač tek krenuo na loptu, ali nije napravio niti jedan jasan pokret da je igra (npr. da je uklizao na nju, bacio se da je igra glavom ili sl.). Ovako razmišljati, sagledati sve elemente u dijeliću sekunde i donijeti ispravnu odluku je izuzetno teško i samo oni koji su bili u sličnoj situaciji to mogu razumjeti.

Međutim, mislim da je sudija utakmice pogrešio u izricanju disciplinske mjere odbrambenom igraču. Odbrambeni igrač je opomenut, a trebao je biti isključen iz igre zbog sprečavanja očigledne prilike za postizanje pogotka koja se ogleda u tome da je prekršaj učinjen blizu vrata; da je pravac igre bio prema vratima; da je vrlo vjerovatno da bi, da nije fauliran, napadač igrao loptu; da ispred njega, osim vratara, nije bilo protivničkih igrača, a sam vratar ne bi uspio spriječiti da lopta dođe do napadača; i na kraju, da je u pitanju povlačenje.

6 коментара:

  1. Анониман8.12.16. 10:40

    Поздрав, похвала за покретање блога као средства размјене мишљења, подизања нивоа знања свију око фудбала али можда и најбитиније, освјешћивање оних који мисле да је судија неко ко не смије да погријеши.
    Моје лично виђење ситуација које су постављене на блогу је сљедеће:
    Вимео1. Судија није смио дозволити извођење слободног ударца јер су два играча већ у недозвољеној ситуацији (повлаче један другог)прије самог извођења. Даље се може расправљати ако се изузме овај детаљ па да се разматра да ли је КУ или офсајд.
    Вимео2. КУ јер одбрамбени играч чини прекршај прије самог упућувања лопте (овдје се може повући паралела као једно од питања на тесту: играч у свом казненом удара противника а лопта је у игри...)
    Вимео3. Не види се најјасније да ли одбрамбени прије упућивања лопте чини прекршај. Ако да, онда КУ, ако не, онда офсајд.
    Вимео4. Офсајд
    5. Зрињски - Жељо: Офсајд. Играч је у недозвољеној позицији у тренутку упућивања лопте. Тек онда га одбрамбени повлачи...
    Жељко Вукић

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani Željko, prije svega hvala na odgovoru i nadam se da ćete i ubuduće učestvovati u diskusijama ovog bloga.
      Situacije sa Vimeo video materijala su službena UEFA tumačenja na osnovu kojih sam donio zaključak o situaciji Rostov - Bayern.
      Srdačan pozdrav,

      Избриши
  2. "The guidelines in the Laws of the Game give a clear list of priorities to decide if one offence is more serious than another. The first of these is the sanction which is disciplinary action and restart. Clearly an offence which is punished by a direct FK (e.g. holding/ handball) is more serious than one punished by an indirect FK (e.g. offside).
    Po meni oba kazneni udarci...
    U prvom slučaju gdje je AR signalizirao ofsajd, može biti žuti karton za nesportsko ponašanje ili ako je minimalno guranje, onda bez opomene.
    U drugom slučaju nema ''zastavice'' AR pa je disciplinska mjera ISKLJUČENJE.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман8.12.16. 17:30

      Ово што је на енглеском се може односити на ситуације када се прекршаји врше на истој екипи па судија кажњава тежи прекршај а не на ситуације када су прекршаји за различите стране.

      Избриши
  3. Ili da postavim pitanje kao odgovor: šta ako napadača u ofsajd položaju, kome je upućena lopta i on ''utiče'' na igru i protivnika, odbrambeni igrač udari snažno šakom u lice?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман8.12.16. 17:38

      Ако сам добро разумио: нападач у офсајду је ударен у лице након упућене лопте? Офсајд и искључење одбрамбеног.

      Избриши