11/16/2016

Istorija i razvoj pravila fudbalske igre



Fudbal (engl. football, od riječi (engl. foot) — stopalo, i (engl. ball) — lopta) ili nogomet kolektivni je sport koji se igra između dvije ekipe, sastavljene od po jedanaest igrača. Fudbal je trenutno najpopularniji sport na svijetu I igra se u preko 200 zemalja.O fudbalu se često govori kao o „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“. 
Istorija I razvoj
Igre koje su se temeljile na šutiranju lopte odigravale su se u mnogim zemljama tokom istorije. Najstarija igra o kojoj postoje dokumenti je cuju, koja se pominje tokom vojnih vježbi za vreme dinastije Čin u Kini (255.-206. prije nove ere). Ostale pradavne igre bile su kemari u Japanu i harpastum u Starom Rimu.
Pravila fudbalske igre su donjeta sredinom 19. vijeka da bi konačno ujedinila sve vrste fudbala koje su se igrale po raznim školama širom Velike Britanije. Prva su pravila izmišljena u Kembridžu 1848, ali nisu bila usvojena. Tokom 50-ih godina 19. vijeka brojni klubovi u državama s engleskim kao maternjim jezikom igrali su fudbal koji se razlikovao od jednog do drugog mjesta. Neki su klubovi donosili sopstvena pravila, a najpoznatija su bila „Šefildska fudbalska pravila“ iz 1867. Takođe, 1862, Džon Čarls Tring iznio je svoju vrstu pravila koja su imala uticaja u stvaranju prvih „fiksnih“ pravila.
Sva ova pravila su imala pozitivnu posljedicu; stvaranje prvog fudbalskog saveza, dana 26. oktobra 1863. Prvo okupljanje saveza bilo je u Freemason's Tavern u ulici Great Queen Street u Londonu.
U Freemason's Tavern, tokom pet susreta između oktobra i decembra, donjeta su službena pravila koja su, s određenim izmenama, na snazi i danas. Na završnom sastanku, klub Blackheath povukao se iz saveza zbog izbacivanja dva pravila; prvo, u kojem je pisalo da je dopušteno igrati rukom bilo gdje na terenu i drugo, u kojem je dozvoljeno udaranje po nogama.
Danas, pravila donosi IFAB (International Football Association Board). Ovo je tijelo osnovano 1886. poslije sastanka u Mančesteru. Na tom su sastanku su učestvovali, osim engleskog, i škotskivelški i irski fudbalski savez.
Najstarije fudbalsko takmičenje je engleski FA kup, prvi put održan 1872. godine.  Engleska je takođe dom najstarije lige, osnovane 1888. od strane Aston Vile. Originalni sistem takmičenja okupljao je 12 ekipa iz srednje i sjeverne Engleske.
FIFA je osnovana 1904. u Parizu, obećavši da će poštovati i pokušati da unapredi fudbalska pravila. Povećana popularnost fudbala na međunarodnom nivou dovela je da IFAB primi FIFA-u pod svoje okrilje 1913. godine. U današnje vrijeme, IFAB se sastoji od četiri člana iz FIFA-e, kao i od jednog predstavnika iz svakog od četiri britanska saveza.

Danas, fudbal svoj status najpopularnijeg sporta na svijetu duguje jednostavnim pravilima i minimalnoj opremi, a igra se na profesionalnom nivou u više od dvije stotine zemalja svijeta. Zanimljivo je napomenuti da je, prema FIFA-i, veći broj amatera nego profesionalaca I da, prema FIFA podacima iz 2001. preko 250 miliona ljudi igra fudbal redovno za neki profesionalni ili amaterski klub.

Нема коментара:

Постави коментар