2/21/2017

Primjena najnovijih izmjena PFI – uticaj na igru lica iz zapisnika koja nisu u igri

Najveći derbi meksičkog fudbalskog prvenstva, utakmica Chivas – America, odigrana je prije nekoliko dana, a završena je minimalnom pobjedom domaćina 1:0.
Kuriozitet utakmice je situacija iz 76' kada je je ekipa Chivasa krenula u kontranapad koji je zaustavio trener America-e tako što je ušao u teren i sapleo igrača sa loptom, da bi ga potom sudija utakmice isključio. 

U cilju edukacije, komentarisaću akciju sa  https://www.youtube.com/watch?v=TekmkrvBPlk

Za konkretnu situaciju sa linka pravilo glasi: „Ako je igra prekinuta zbog uticaja na igru od strane službenog lica ekipe, zamjenika, zamjenjenog ili isključenog igrača, igra će se nastaviti direktnim slobodnim ili kaznenim udarcem“
Dakle, sudija utakmice je postupio u skladu sa posljednjim izmjenama PFI i  ispravno isključio trenera koji je napravio prekršaj. 
Ono što se ne vidi je način na koji je igra nastavljena, a prema pravilu to treba uraditi direktnim slobodnim udarcem sa mjesta gdje se prekršaj dogodio. Da se kojim slučajem ovo isto  desilo u kaznenom prostoru, sudija bi umjesto direktnog slobodnog, morao dosuditi kazneni udarac. Do sada se za ovakvu reakciju zvaničnika iz zapisnika dosuđivalo spuštanje lopte, a zamjenika ili zamijenjenog igrača indirektan slobodan udarac sa mjesta prekršaja.

I ova situacija pokazuje da se iole komplikovane odluke donose uz timski rad i konsultacije unutar sudijskog tima. Vidljivo je da je sudija asistent dobro pozicioniran, da je fokusiran na loptu i dešavanja, te da o svemu obavještava sudiju utakmice, čak mu se sa usana može pročitati espulsio, espulsio (isključenje na španskom...). Obzirom na atmosferu i veliku buku, odlično je postupio dodatno prilagođavajući položaj elektronske komunikacije, a nije dozvolio da na tok komunikacije i prenos informacija utiču predstavnici sa klupe ekipe domaćina koji su mu bili iza leđa.

Za razliku od sudije asistenta, IV sudije nema u kadru kamere do trenutka obavljanja izmjene. Vjerovatno je za vrijeme prekršaja bio zauzet pripremom izmjene, međutim, prilikom prekršaja i masovne konfrontacije, morao je prekinuti pripremu zamjene i prići mjestu konfrontacije kako bi pomogao u kontroli dešavanja.




2 коментара:

  1. Poštovani,
    Čuo sam za ovaj novi sajt ali nisam imao priliku pogledati ga. Sada sam se uvjerio da se ono što sudije pričaju o Vama je istina da ste odličan kontrolor ali i prenosilac znanja. Hval i samo nastavite tako.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na podršci.
    Srdačan pozdrav,

    ОдговориИзбриши