2/07/2017

Pozicioniranje i kretanje sudija prilikom kontranapada

Kao što znate Leister City je sezonu 2015/16 završio kao šampion Engleske u fudbalu. Način igre koju su prikazali dao nam je do znanja da se mogu smatrati velemajstorima kontranapada. Kada osvoje loptu traže najbrži mogući način da je prenesu do napadača koji su se pokazali izuzetno efikasnim.

Jesi li ti, kao fudbalski sudija spreman i u mogućnosti da predvidiš i ispratiš takav način igre???
U nastavku ćete imati priliku sagledati razvoj kontranapada, te dobiti nekoliko savjeta za kretanje i pozicioniranje tokom kontranapada.

Na slijedećem videu vidjećete nekoliko kontranapada koje su izveli igrači Leistera. Molim vas, obratite dobro pažnju na sudije utakmice i način kako su se oni ponašali na terenu u odnosu na promjene igre?

Šta ste vidjeli?
Vjerovatno ste vidjeli da se igra odvija jako brzo i da sudije nisu uvijek u mogućnosti ispratiti tu brzinu igre. Ne kažem da sudije rade bila šta neispravno, već jednostavno da je vidljivo da je izuzetno teško pratiti tako brzu igru. Kako bih vam pomogao, u daljem tekstu ću dati nekoliko savjeta o tome kako u ovakvim situacijama što više umanjiti eventualne “posljedice” za sudiju i kako bolje predviđati kontranapade.

Pet elemenata koje simbolizuju kontranapad

Stara i nova PFI (2016/17) spominju saradnju sudijskog tima i za kontranapad kažu: “Prilikom kontranapada, sudija pomoćnik treba da bude u mogućnosti da da informaciju o tome da li je načinjen prekršaj, ako jeste da li je načinjen  unutar ili van kaznenog prostora, te treba li se i koja disciplinska mjera izreći.” Npr. ako se radi o prekršaju načinjenom van kaznenog prostora, sudija pomoćnik će se jasno, nekoliko koraka, kretati duž uzdužne linije prema središnjoj liniji terena za igru i na taj način pokazati sudiji da nije u pitanju kazneni udarac.

Istina, od izuzetne je važnosti da vam sudija pomoćnik može i želi pomoći i da u sudijskom timu postoji međusobno povjerenje. Ali kao sudija utakmice, sigurno je da i sami želite da budete u mogućnosti pratiti igru i da želite da budete na pravoj poziciji onda kada bude potrebno donijeti odluku. Pod uslovom da sam dobro shvatio ovu želju sudije, osnovne stvari koje su mu potrebne da bi je ispunio su: mobilnost – biti u mogućnosti na vrijeme stići “negdje” (dakle fizička sprema); i pozicioniranje - znati gdje tačno na terenu se to “negdje” nalazi, te se postaviti na najoptimalniju poziciju. Za razliku od ekipa na terenu koje trebaju predvidjeti namjere i kretanja igrača protivničke ekipe, sudija to mora biti u stanju uraditi kada su u pitanju igrači obe ekipe.

Gore prikačeni video pomaže nam da vidimo šta se tačno dešava prilikom kontranapada i kojih to 5 elemenata simbolizuju korake/faze razvoja kontranapada za igrače:
1.     Prepoznavanje razvoja napada
2.     Preuzimanje posjeda lopte
3.     Rano odlučivanje
4.     Podrška napadu
5.     Finalno pozicioniranje

Baš kao kod igrača, i kod sudija se kontranapad razvija u 5 koraka, jako sličnih onima koji važe za igrače:

1.     Prepoznavanje razvoja igre
2.     Zauzimanje nove pozicije
3.     Rana reakcija (predviđanje kretanja napada)
4.     Praćenje napada
5.     Finalno pozicioniranje
Na fotografijama koje slijede  (uzetim iz prikačenog videa) pokazaću osnovne stvari koje sudija mora da prepozna:
  

1. Prepoznavanje razvoja igre

Kao sudija, morate biti svjesni okruženja u kom se nalazite!!! Šta se dešava na terenu, kako se razvija napad, do čega može dovesti trenutna situacija (start, oduzimanje lopte, ponašanje…)? Trebate znati i biti u mogućnosti da čitate igru, da prepoznate šta je to što igrači u terenu za igru u datoj situaciji mogu učiniti.
  


Na dijelu fotografije označenom brojem 3 se vidi igrač koji pokušava da spreči ili uspori vratara da se oslobodi lopte i započne napad svoje ekipe. Kada se pogleda čitava fotografija, nemoguće je nezapaziti da je 5 napadača Manchester United-a u liniji ili čak bliže poprečnoj liniji od golmana i da su još 2 u neposrednoj blizini ispred njega. Sve ovo dovodi do zaključka da je obrana MU razrijeđena i da postoji dosta prostora za efikasan kontranapad što je najvjerovatniji način daljeg razvoja igre.

2. Zauzimanje pozicije

Golman je došao do lopte i u prilici je da je proslijedi naprijed saigraču koji će sigurno (imajući na umu način igre ekipe, kontranapadom, i raspored igrača na terenu) započeti brz kontranapad, pa zato zauzmite novu poziciju. U videu ste vidjeli kako je sudija zadržao pogled na igraču koji je skakao ispred golmana. Tako i treba uraditi, ali taj pogled zadržite zaista kratko, a fokusirajte sa na razvoj igre. Kao što se vidi na slici, sudija je to već uradio, u trku je i leđima je okrenut golu Leistera.
 3. Rana reakcija (predviđanje)
Rana reakcija je blisko povezana sa zauzimanjem nove pozicije, ali sam ih želio zadržati pod istim podnaslovom  baš kako je urađeno i u prikazanom videu. Dakle, šta je prva stvar koju ćete učiniti kada predvidite kontranapad? Naravno, POTRČAĆETE!!!

Na narednoj fotografiji primjetićete da se sudija osvrće prema igraču MU. Moj savjet je da ne gubite mnogo koncentracije na nešto što se već desilo, posebno ako u blizini igrača jedne, nema igrača druge ekipe, pa se samim tim ne očekuju problemi.
Ipak, najvažnija stvar koja se vidi na ovoj fotografiji je da sudija brzo trči naprijed, da prati tok igre i očito, dobro predviđa razvoj kontranapada.


4. Praćenje napada
Kada ste odučili da trčite naprijed, morate nastaviti pratiti razvoj napada. U jednom trenutku igrač Leistera br.28 se zaustavio kako bi vidio raspored saigrača i protivničkih igrača i odlučio kome dodati loptu, što je sudiji dalo dodatno vrijeme u kom se približio liniji igranja lopte. Ipak, ne stajte, nastavite trčati naprijed, imajte na umu da je u pitanju kontranapad, da će igrač br. 28 odigrati loptu naprijed, da će se lopta kretati brže nego što vi možete trčati, a da se napadač prema kome će lopta biti upućena, nalazi daleko od vas. A vi prije svega želite biti blizu lopte onoliko koliko je to moguće/preporučivo.

5. Finalno pozicioniranje
Na kraju, vaš konačni cilj je da donesete ispravnu odluku, pa zbog toga vaša konačna pozicija treba biti dobra kako biste bili u mogućnosti vidjeti ako se nešto desi. Kada je u pitanju naredna fotografija moj komentar je da bi sudija u idealnom slučaju, naglašavam idealnom, trebao biti pozicioniran bliže nego što to jeste na fotografiji. Istina, ima čist i jasan pogled, ali trebao bi biti bliže. Ovaj kontranapad se završio šutem i pogotkom, međutim šta bi se desilo da je došlo do kontakta između protivničkih igrača, ili da je neko dodirnuo loptu a ona završila van granica terena za igru? Da li bi sa  ove udaljenosti sudija to mogao da vidi?
 Savjeti:
Biti dobro pozicioniran je često mnogo bolje nego moći brzo trčati. Sudija mora biti u mogućnosti predvidjeti razvoj situacije (čitati igru) i mudro odabrati poziciju, pa ću vam dati slijedeće savjete za predviđanje i ponašanje prilikom kontranapada:
§  Ne trčite odmah široko ili duboko (prema naprijed). Budite iza, a ne ispred lopte. To vam daje određenu mogućnost da se lakše prilagodite potencijalnim situacijama;
§ Koristite najbolji ugao gledanja. Promjenom kretanja lijevo ili desno omogućavate sebi dobar pregled situacije i donošenje ispravnih odluka;
§  Mislite unaprijed. Razmislite o mogućnostima dodavanja lopte. Ako znate u kom pravcu i gdje će lopta biti upućena možete se kretati prema tom mjestu i lako predvidjeti start ili dalji tok igre;
§  Uvijek budite na oprezu i fokusirani. Ovo važi za sve situacije, ne samo za kontranapade. Ali ako dođe do kontranapada fokusirajte se na njega i ignorišite prijašnje situacije koje su završene i više nisu važne (ovaj savjet važi za držanje koncentracije svih 90 minuta trajanja igre);
§  Krećite se. Nije potrebno bespotrebno trčati po terenu, u pojedinim situacijama i hodanje je prihvatljivo. Ali kada ste u pokretu, lakše je promjeniti pravac ili ubrzati nego kada mirno stojite. Jednostavno, fleksibilniji ste;
§  Budite fizički spremni i pripremite se za utakmicu. Redovan i svrsishodan trening je neophodan kako bi se ispratili kontranapadi, kao i priprema za utakmicu pomoću koje ćete prikupiti informaciju o načinu i taktici igre ekipa, fizičke spreme i svega ostalog što će vam pomoći u procesu donošenja ispravnih odluka za vrijeme utakmice.

Na slijedećem linku možete pogledati nekoliko kontranapada i procijeniti kako su se ponašale sudije i u kolikoj mjeri su adaptirali svoje kretanje i pozicioniranje.

Na kraju ovog posta, kao odličan primjer predviđanja razvoja igre, procjene i pokazivanja prednosti, a potom kretanja i pozicioniranja prilikom kontranapada je posljednji pogodak sa finalne utakmice Kupa BiH za sezonu 2015/16, Radnik – Sloboda (situacija na 01:22).




6 коментара:

  1. Poštovani kolega,
    sudim 11 godina i niko nikada mi jednostavnije nije objasnio kako nešto raditi na utakmici.
    Hvala Vam i sretno.

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani,
    Vaša ideja je fantastična ovo je odličan način da svoje znanje podijelite sa svima nama koji tek učimo ipodržavam vas. Ne mogu vjerovati da mi sudije iz Banja Luke nikada nismo slušali Vaše predavanje. Ja sam u ovih nekoliko tekstova za jedan dan naučio više nego na svim sastancima za godinu dana. Sportski pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na podršci,
      UFSI Banja Luka dobro radi svoj posao, a uvijek se može bolje. Ja ću se potruditi da dam svoj maksimalan doprinos kako bi se taj rad poboljšao.

      Избриши
  3. Анониман1.3.17. 21:51

    Vrlo koristan i edukativan blog, čestitke autoru.
    Kamo sreće da imamo priliku slušati Vas na seminarima.
    Mnoge stvari na terenu mi sudije radimo napamet i pogrešno,iz prostog razloga što ne znamo, niko nam nikad nije rekao.
    Zato što oni koji treba da nas nauče(čast izuzecima) ili ne znaju ni sami ili ih ne interesuje.
    Ali uz pomoć tehnologije,znanja jezika i razmjene mišljenja moguće je dosta toga naučiti, i ovo je prilika koju ne smijemo propustiti.
    LP,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na podršci i komentaru.
      Ako znamo kako određene stvari ne treba raditi, onda vjerovatno znamo i obrnuto, tj. kako treba.
      Cilj ovog bloga je upravo da određene informacije koje znamo prenesemo drugima, tj. da prodiskutujemo one za koje nismo sigurni i usvojimo zajedničko riješenje.
      Srdačan pozdrav.

      Избриши